Їжа грає величезну роль в житті будь-якої людини, але з віком ставлення до неї і потреби організму змінюються. Це обумовлено, перш за все, природними біологічними процесами, а також різними захворюваннями, які впливають на обмін речовин, травну та інші системи.
Продумування меню для людей похилого віку – непростий процес, адже необхідно зробити їжу не тільки корисною, щоб допомагати організму справлятися з щоденними навантаженнями, але також смачною і різноманітною. Оптимальний варіант – довіритися дієтологам, які розбираються в вікових змінах і зможуть розробити режим харчування з урахуванням смакових переваг людей похилого віку. У пансіонаті «Тепло родини» літні люди можуть розраховувати на індивідуальний підхід до вибору страв, відповідальне ставлення до їх приготування і використання свіжих продуктів. Далі ми розглянемо основні моменти, пов’язані з організацією харчування для тих, кому вже виповнилося 60 років і більше.
Навіть сучасна молодь не може похвалитися відмінним здоров’ям, а в міру старіння всі хвороби поглиблюються, впливаючи на різні аспекти життя людини. Завдяки досягненням медицини, більш комфортним побутовим умовам, регулярному харчуванню та іншим факторам люди стали жити довше. Але, починаючи з 60-70 років, в організмі спостерігаються зміни, зумовлені природними процесами старіння, і до цього потрібно бути готовими. При цьому похилий вік зовсім не означає, що потрібно відмовитися від радощів життя, до яких відноситься, зокрема, і смачна їжа. Просто необхідно відкоригувати раціон з урахуванням тих проблем, які виникають.
Якщо говорити про травну систему, то для неї характерні:
Крім перерахованих проблем, обумовлених старінням, літнім людям доводиться стикатися з:
Завдання дієтолога – вивчити історію хвороби пацієнта, виділити продукти, які потрібно виключити з раціону (або мінімізувати їх кількість), а також ті, які навпаки здатні поліпшити стан з урахуванням поставлених лікарями діагнозів. Також до уваги береться сполучуваність з прийнятими ліками і смаками літньої людини, адже їжа повинна приносити задоволення, інакше вона буде погано засвоюватися, а людина не зможе насолоджуватися трапезою. У похилому віці дуже важливо харчуватися маленькими порціями (4-5 разів на день).
Чим старша людина, тим повільніший у неї метаболізм, відповідно, тим менше калорій їй необхідно, інакше є ризик набрати зайву вагу, що негативно позначається на серці, судинах та інших органах. Розрахунок добової норми залежить від віку, статі та фізичних навантажень. Наприклад, кращим варіантом для жінок і чоловіків у віковій групі 60-70 років буде меню з добовою калорійністю від 2100 ккал і 2350 ккал, відповідно. Після сімдесяти років норма зменшується до 2000 ккал і 2200 ккал. При цьому максимально калорійні страви повинні подаватися на обід, щоб організм встиг їх перетравити.
При розрахунку кількості білків, жирів і вуглеводів до уваги беруться наступні нюанси:
1. Навіть у похилому віці організму потрібен білок, нехай і в меншій кількості. Оптимальний варіант – 60 г для чоловіків і 45 г для жінок пісного м’яса в день (кролик, індичка, курка).
2. Для профілактики атеросклерозу, ожиріння та інших захворювань, а також підтримки гарного самопочуття кількість жирів (особливо тваринного походження) потрібно мінімізувати. Важливо зменшити кількість споживаного рослинного масла, а для насичення організму корисними поліненасиченими жирними кислотами включати в раціон до 20-25 г вершкового масла. У співвідношенні з білками жирів повинно бути на 10% більше.
3. Розрахунок числа вуглеводів можна виконувати за стандартною формулою (відповідно до неї їх повинно бути в 4 рази більше, ніж білка) тільки в тому випадку, якщо людина багато рухається. Якщо фізичне навантаження невелике, або є передумови для цукрового діабету, то число вуглеводів потрібно скоротити – це значить зменшити кількість солодощів. Як джерела вуглеводів бажано використовувати картоплю, овочі, цільнозернові продукти, а також вживати більше клітковини, яка виводить холестерин з організму.
Рекомендоване співвідношення БЖВ для чоловіків 60-74 років – 69 г / 77 г / 333 г, для жінок – 60 г / 67 г / 290 г. Потрібно пам’ятати про достатнє споживанні води в день – мінімум 8 склянок.
Крім КБЖВ необхідно подбати і про вітамінно-мінеральний баланс. Важливими вітамінами для людей похилого віку є вітаміни групи В (В1, В12, В6 і В2), РР, А, Е, С. Велике значення має контроль кальцію – це речовина дозволяє запобігти остеопороз, але надлишок його солей може провокувати закупорювання стінок судин. У раціон включають сир і кисле молоко в дозованій кількості, а також спеціальні добавки, підібрані лікарем. Також меню доповнюють продуктами, що містять калій (картопля, родзинки) та йод (йодована сіль).
Збалансоване, смачне і різноманітне харчування в поєднанні з приємною атмосферою – це не тільки фізичне здоров’я, а й психоемоційний комфорт людей похилого віку. У пансіонаті «Тепло родини» старші люди можуть розраховувати на підбір меню з урахуванням наявних захворювань, побажань в їжі і загальних принципів планування раціону для людей в похилому віці.